[ARCHIEF]

Kunst & Zwalm: het landschap met dat ietsje meer

Data: 26-27 augustus, 2-3 en 9-10 september 2017, telkens van 13u tot 19u
Vertrekpunt / Meeting point: Stella Matutina, Groenstraat 15, 9660 Michelbeke (Brakel), Belgium. De route is ongeveer 8 km lang en perfect te doen met de fiets of te voet. Toegang 5 euro, kinderen jonger dan 12 jaar gratis.
Vernissage: Zaterdag 26 augustus om 11u
Foodtruck: Laat je smaakpapillen verrassen met de vegetarische wereldse keuken van Snooze like the button. De foodtruck vind je tijdens de openingsuren aan het meeting point.
Rondleiding met gids: zondag 3 september van 14u tot 16u. Amarant biedt de mogelijkheid van een rondleiding met gids langs het kunsttraject. Vooraf inschrijven is verplicht via Amarant. Prijs per deelnemer: 12 € voor Amarantleden, 14 € voor niet-leden. Opgelet: max. 20 deelnemers.

Organisatie: vzw Boem, Wegvoeringstraat 115, 9230 Wetteren
Contact: info@kunst-en-zwalm.be of 0484 931 090 (Lily Van Glabeke)

Deelnemende kunstenaars

Op het traject van Kunst & Zwalm waren interventies en werken te zien van meer dan twintig kunstenaars. Van gevestigde waarden tot minder bekende, jongere talenten. Je vond hun werk in het glooiende Zwalmse landschap, in een molen, een kapel, een café of een kerk.

Curator van de editie 2017: Thijs Van der Linden

Meer dan een kunstroute

Residenties met livestream – 4 kunstenaars op 4 plekken in Zottegem, van 21 tot  25 augustus, doorlopend te bezichtigen tijdens de openingsuren van de route en op de website via livestream te volgen.

Claire Stragier / Gamma Zottegem, Provinciebaan 180, 9620 Zottegem
Jesse Cremers / Galerie De Café, Noordstraat 39, 9620 Zottegem
Klaas Van der Linden / SABK,, Trapstraat 45, 9620 Zottegem
Tessa Groenewoud / Studio Arbor, Gentse Steenweg 272, Zottegem

Een educatief luik

De jonge bezoekers (6-12j) konden rekenen op een interactieve kijkwijzer ‘Mr.President’ (€2), ideaal om met de familie Kunst & Zwalm te bezoeken. Aan de hand van leuke creatieve opdrachten ontdekte je meer over je eigen ‘creatieve ik’, over de kunstenaar en zijn kunstwerk.
Scholen basisonderwijs lagere graad (1ste, 2de en 3de graad) konden een begeleide rondleiding van ongeveer 2 uur aanvragen.  Naast de kijkwijzer boden we ook een hulpboekje aan om met de leerlingen voor en na te beschouwen omtrent creativiteit en kunst.

Een exclusieve lezing van Patrick Van Caeckenbergh, internationaal gerenommeerd kunstenaar (en Aalstenaar).
Zondag 3 september, 11u, kerk van Michelbeke.
Patrick Van Caeckenbergh werd geïnterviewd door Tom Van Imschoot.

Over Patrick Van Caeckenbergh

“Patrick Van Caeckenbergh heeft een onstilbare honger naar kennis. Filosofie, antropologie, neurologie, gedragskunde en recent ook kwantumfysica zijn kennisgebieden die hij tracht te doorgronden en met elkaar te verbinden. Hoe meer hij weet, des te complexer de verbanden en hoe minder vat hij krijgt op de verworven kennis” (HART, 2015)

“De werkzaamheden die Van Caeckenbergh uitvoert, kunnen wel omschreven worden als een sociaal-antropologisch project, waarin hij bovenal zijn eigen gedrag en functioneren in de wereld onderzoekt. Hij combineert een fascinatie voor de natuurwetenschap met een zeer autobiografische benadering en veel gevoel voor humor en relativering. Van Caeckenbergh haalt vormen en objecten uit de alledaagse en populaire cultuur. Elk element is duidelijk leesbaar, heeft een afgebakende betekenis, tot het zich in het geheel oplost en deel wordt van een bizarre betekenisconstructie” (MHKA Ensembles)

Aansluitend op de lezing: dansinstallatie van Maya Roest.

Maya Roest danst sinds 2009 bij het Scapino Ballet Rotterdam. Ze danste in werk van Marcos Moreau, Marco Goecke, Loïc Perela, Georg Reischl, Ed Wubbe, Ann van den Broek, Krisztinas de chatel, Mischa van Leeuwen, Min Lee, … Ze bracht voor Kunst & Zwalm een solo dansinstallatie, gechoreografeerd door Mischa van Leeuwen. De dansinstallatie (10′) was geïnspireerd op de solo “The Beginning”, die op de Solo Tanz Competition in Stuttgart in de prijzen viel. De solo tourde reeds in Brazilië, Duitsland en Nederland. Ook de dansinstallatie werd reeds uitgebreid op verschillende plekken opgevoerd.

Een VR Art Performance Event.

holodeck.graphics presenteerde voor Kunst & Zwalm een Virtual Reality Art Performance Event. Hierbij werd gebruik gemaakt van een Mixed Reality setup. Toeschouwers konden, zonder VR bril, de kunstenaars live aan het werk zien en zich – op het ritme van de muziek – laten meezuigen in de virtuele ruimte. Een unieke, niet te missen ervaring.
Organisatie: Stefan Fostier / holodeck.graphics

[re]Publiek K&Z – een sociocultureel onderzoek van thierry mortier

Het korte geheugen van de kiezer indachtig, kreeg de idee “Vrijstaat” vandaag een romantische, nostalgische bijklank, idyllisch bijna in haar kern dat een ‘streven naar’ vervat – alleen niet te verwezenlijken, en dit vanaf de start, wat net die romantiek versterkt. Historisch gezien weten we dat Vrijstaat Congo allesbehalve vrij was en dat Vrijstaat Oranje (ZA) minder genocidale trekken had dan Congo, maar wat daar uit kwam was evenmin (roos)kleurig – of keurig. In een tijd waar de uitholling der ideologieen en concepten alomtegenwoordig is – The Donald zegt een republikein te zijn, maar is hij dat echt? – tracht [re]Publiek K&Z de idee Vrijstaat vanuit het oorspronkelijke streven te omarmen. De Vrijstaat, of beter, Freistaat was oorspronkelijk opgezet als republiek, nobel in ideeengoed, realistisch in uitwerking en beheer. [re]Publiek K&Z maakt terug publiek, vertegenwoordigt publiek, laat ruimte aan publiek, ruimte om te reply-en, ruimte om te zijn. De idylle voorbij, de nostalgie opgeborgen, Kunst en Zwalm evenwaardig, route en bestemming, zoals de kunst en de aanblik, de kunstenaar en de toeschouwer, de liefhebber en de amateur. Een levendige kunstroute; leve de Kunst, leve [re]Publiek Kunst & Zwalm!

→  Meer over het sociocultureel onderzoek van thierry mortier: Hinterland

Met dank aan …

Kunst & Zwalm 2017 werd mee mogelijk gemaakt door de inzet van een heleboel vrijwilligers en met de steun van deze partners en sponsors.