Kunst&Zwalm invites Croxhapox invites Remi Verstraete invites …
bjorn pauwels & nora de decker. community of listeners. cosco (louis de cordier). daniël dewaele. freek willems. georgia kokot. hans beckers. ieke trinks. karel thienpont. OD3 collectief. lieve d’hondt. museums of belgium. nathalie chambart. rasa alksnyte. samah hijawi. stefanie claes. taart in de brievenbus. willem vermeersch. + pKp (para instituut voor KUNST en precariteit).
24 kunstenaars (waaronder 1 collectief, 4 duo’s en 13 individuele kunstenaars) presenteren nieuw werk langs een parcours dat door Wijlegem, Sint-Denijs-Boekel en Korsele loopt. De selectie is heel divers: verschillende generaties kunstenaars die al dan niet verbonden zijn aan de streek, verscheidene media (beeldend, installatie, performance, geluid).
Ik zoek. En ik vergeet. Allemaal tzelfde, een beetje anders.’
Instagram: @freddykakkerlak, @this_not_mycat
Een ontvankelijke manier van luisteren scherpt ons bewustzijn en creëert een hogere ruimtelijke en sociale gevoeligheid voor onze omgeving en andere wezens. Ik geloof dat 'de gerichte daad van het luisteren' zelfrealisatie en verandering in ons leven teweeg kan brengen.
Ik ben gefascineerd door de manier waarop instrumenten worden samengesteld als een constructie van geluid door materiaal en textuur. Ik ben voortdurend op zoek naar hoe ik de relatie tussen mens en instrument kan veranderen. Zo kunnen onverwachte alledaagse voorwerpen en natuurlijke materialen muziekinstrumenten worden.
Met de uitnodiging voor Kunst en Zwalm en covid die onzichtbaar heel voelbaar was, heeft het collectief zich toegespitst op de ruimte rondom bewoonde huizen: de tuin met haar composthoop. Via deze composthopen observeren ze de ritmes van het alledaagse.
Het pKp (Kunst en Zwalm) is onderdeel van het doctoraatsonderzoek van Stijn Van Dorpe. Het werd gerealiseerd met breakout.steun van LUCA School of Arts en steun van de Educational Master of Arts — Research unit Image — Visual Arts campus Ghent van LUCA School of Arts.
Het pKp is steeds publiek toegankelijk, hier kondigen we bepaalde acties, gesprekken, performances ... aan. Dit programma wordt geregeld aangevuld. Je vindt ons op Vrijsbeke naast huis nr. 30 te Horebeke.
28/08 - 11u: Een voetstuk van het pKp Kunst en Zwalm, actie
Ceremonieel ontvouwen van een textielwerk bestaande uit stoffen gekregen van mensen wonende in Korsele en nabijgelegen huizen.
28/08 - 16u tot 17u30 u: ‘Heel gewoon, heel bijzonder, gewoon heel bijzonder’ – publiek tafelgesprek over het Protest-antisme in Korsele.
Korsele staat bekend als één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar het protestantisme ononderbroken aanwezig is geweest. In de 17e eeuw emigreerden er veel protestanten naar Nederland uit vrees voor de inquisitie, anderen bekeerden zich tot het katholicisme. Een kleine groep bleef en verstopte zich in de bossen van Korzele: de bosgeuzen. Samen met de kerkraad voeren we een publiek gesprek op de weide van pKp over het protestantisme.
Protestantisme wordt verbonden met geuzen en met protest, waar vinden we vormen van protest terug in het protestantisme? Hoe verhoudt het protestantisme zich vandaag nog tav de geus, het verzet, het precaire en het bos? Wat staat er op het spel, en wat dient er bescherming?
(Moderator: Nancy Vansieleghem)
04/09 - 19u: (ver)maak u.
Tijdens dit performancediner vraagt Marthe Marynissen aan de aanwezigen om samen te koken en van het klassieke recept af te wijken. (avondprogramma, reserveren verplicht)
05/09 - 11u: Ouders van kunstenaars, happening
Receptie voor en ontmoeting met de ouders van kunstenaars van Kunst en Zwalm (2021). Met een installatief verslag van vooraf afgelegde bezoeken aan deze ouders. Bezoeken die tevens de basis vormen voor nieuwe (ditmaal publieke) gesprekken.
11/09 - 16 u: Publieke gronden Horebeke, gesprek
Naar aanleiding van de protestacties tegen de verkoop van het patrimonium aan publieke landbouwgronden door het OCMW stad Gent (zie ook de zaak tegen Fernand Huts), gaan we in gesprek met lokale actoren over publieke gronden in Horebeke en de nood aan democratische reflectie over collectief gedeelde ruimte. Maarten Crivits van De Hongerige Stad, Simon Clement van de actie rond het Blauwhuis, Groen gemeenteraadslid Horebeke Filip Hebbrecht en landbouwer Dirk Remue en voorzitter van de Kerkraad Zwalm nemen deel aan het gesprek met Sarah Késenne, waarbij het concrete weiland van het pKp tentenkamp in Korsele als vertrekpunt genomen wordt.
Publieke landbouwgronden zijn in feite eeuwenoude schenkingen en erfenissen bestemd voor de armenzorg. Vandaag komen ze centraal te staan in discussies over stijgende grondprijzen, speculatie, pachtwet en privaat grootgrondbezit, terwijl ze ook gezien worden als beleidsinstrumenten voor sociale en duurzame voedselproductie, burgerparticipatie en stadslandbouw.
11/09 - 20u15: Een script voor Korsele, performance
Tijdens enkele workshops ontwikkelden 5 schrijvers waaronder de bewoners van Korsele Wilfred De Jonge en Liesbeth Lutjeharms samen met 3 externe genodigden, met name Malek Al Abdulmajd, Zehra Eviz en Alexia Van Craeynest, vanuit hun eigen expertise met eigendom en/of het verlies ervan een personage. Binnen een nabijgelegen tuin zullen ze deze personages als een script naar voor brengen. We starten aan het pKp en wandelen samen naar de tuin.
12/9 – 14.00: Koor voor koeien
De voorbije weekenden zong Joan voor de koeien en ook voor de bizons. Ze denkt na over onze relatie met boerderijdieren en ze probeert zich voor te stellen wat voor kunst of cultuur ze zouden kunnen genieten indien ze hun eigen Kunst & Zwalm hadden. Ze zingt vooral Ierse volksliedjes, omdat ze daar vandaan komt en die liedjes kent. Op zondag organiseert ze een klein koormoment en nodigt ze iedereen uit om een lied te leren en dat samen voor de koeien te zingen. Je kan ook een eigen lied meebrengen om aan de anderen te leren en samen voor de dieren te performen.
12/9 - 15.00 tot 16.00u: Protest luidop leren lezen, performance
De bijbel spreekt voor zich en tot iedereen. Het ‘volk leren lezen’ was daarom een belangrijke bekommernis van de protestantse schoolmeester en schrijver Abraham Hans. In de 18e eeuw gaf hij les in het protestants schooltje in Korsele en schreef tal van kinderverhalen/leesboekjes ‘de Hansjes’. Wat is een protest-schooltje vandaag en wat betekent ‘het volk leren lezen’? Enkele mensen van de Kerkraad en kunstenaars die deelnemen aan Kunst en Zwalm lezen luidop ‘protest’ voor op de weide van pKp, on stage. Wil je zelf ook een stukje tekst voorlezen dat voor jou relateert aan ‘protest’ vandaag, sluit gerust aan.