Praktische info

BOEM vzw organiseert dit jaar voor de 12de keer Kunst & Zwalm. De Gentse artist-run organisatie Croxhapox en kunstenaar Remi Verstraete cureren deze editie (28-29 aug, 4-5 en 11-12 sept 2021) onder de titel Kunst & Zwalm invites croxhapox invites Remi Verstraete. #1 in situ.

De kunstenaars
42 kunstenaars (waaronder 1 collectief, 4 duo’s en 14 individuele kunstenaars) presenteren nieuw werk langs een parcours dat door Wijlegem, Sint-Denijs-Boekel en Korsele loopt. De selectie is heel divers: verschillende generaties kunstenaars die al dan niet verbonden zijn aan de streek, verscheidene media (beeldend, installatie, performance, geluid).

ASTRID collectief, Bjorn Pauwels & Nora De Decker, Community of Listeners, Daniël Dewaele, Freek Willems, Georgia Kokot, Hans Beckers, ieke Trinks, Karel Thienpont, Lieve D’hondt, Louis De Cordier, Museums of Belgium, Nathalie Chambart, Paola Bartoletti, Rasa Alksnyte, Stefanie Claes, Samah Hijawi, Taart in de brievenbus, Willem Vermeersch.
Op het programma
Afgelopen jaar was de cultuursector tijdelijk op slot en werden buitenactiviteiten aangemoedigd. In deze context stellen wij en de kunstenaars ons de vraag hoe we in situ kunnen werken. Er zijn kunstenaars die een werk maken in relatie tot het landschap, anderen werken met cultureel erfgoed, verhalen, herinneringen, weer anderen vertrekken vanuit de actualiteit. Verschillende kunstenaars zoeken voor hun werk ook naar ontmoeting en interactie met de bewoners rond het parcours.

Aan het parcours koppelen we een programma met performances, wandelingen en concerten door de betrokken kunstenaars. Er worden rondleidingen georganiseerd voor de scholen van Zwalm en Horebeke. We organiseren inclusieve rondleidingen waarin we aandacht hebben voor verschillende doelgroepen.
Help jij de kunstenaars?
Enkele kunstenaars doen een oproep. Misschien kan jij hen helpen?

Ik probeer alle poezen die langs de route wonen te ontmoeten. Tijdens de expo zal ik bezoekers gidsen op een soort catwalk. Ik ontdekte al 9 poezen tijdens mijn wandelingen, maar er zijn er waarschijnlijk veel meer! Woon jij langs de route en mag ik jouw poes ontmoeten en fotograferen?
Freek Willems, freek.m.willems@gmail.com of 0472 38 48 99

Voor mij is kunst een plaats om te delen en ons dichter bij elkaar te brengen. Ik ga op zoek naar betekenis in ons hedendaagse leven. Ik wil met bewoners langs de route een project uitwerken: een processie vol verhalen van dankbaarheid en verlies. Ik wil verhalen verzamelen. Interesse? Of gewoon nieuwsgierig? Ik beantwoord graag al jouw vragen.
Georgia Kokot, georgia.kokot@gmail.com

Voor Kunst in Zwalm verzamel ik geluiden en verhalen uit Korsele. Wat verbindt jullie met het dorp, met het leven op het platteland, de familiegeschiedenis, de Geuzenhoek? Stukjes verhalen en gesprekken wil ik samen met geluidsopnames van de omgeving en muziek die ik zal componeren tot een ‘luisterervaring’ samen brengen. Ken je iemand of wil je zelf iets vertellen, dit mag kort of lang zijn.
Hans Beckers, hans_oiseau@hotmail.com of 0473 75 28 33

Ik zou graag een eigenzinnige kapel maken. Een grote stal aan een wei of een klein
kastje aan een huis. Een plek om even te bezinnen, te ontmoeten, te wensen, een idee
te krijgen, te bidden. Ik denk aan bloemenbeelden in Indië. Als ik wandel in het Zwalmse (/Vlaamse/Belgische) landschap heb ik heimwee naar kleuren, energie, expressie. Om deze plek vorm te geven zoek ik verhalen, herinneringen of legendes uit de Zwalmstreek.
Stefanie Claes, claesstefanie1@gmail.com of 0485 80 56 03

Wij zijn Inti, Hanna en Inca. We maken een mini-docu/reportage; hiervoor zoeken wij composthopen. Wat gooi jij er allemaal op? Hergebruik je je compost? Het lijkt op het eerste zicht een hoopje afval bij elkaar maar tegelijkertijd gebeurt er op deze berg iets magisch: het wordt voedsel voor onze aarde. Mogen we jullie hoop komen filmen?
Taart in de brievenbus, info@taartindebrievenbus.be of 0473 33 94 32 (Hanna)

Wij zoeken creatieve zielen en Zwalmse kunstenaars die aan de slag willen met onze
zelfgemaakte verf. Voorwaarde: een gevel ter beschikking stellen voor een affiche
tijdens de zomer.
Museums of Belgium, museumsofbelgium@gmail.com

Word jij onze nieuwe vrijwilliger?
Wil je graag meer horen? Wil je de kunstenaars ontmoeten, hen helpen bij hun werk? Wil je als vrijwilliger meewerken tijdens de openluchttentoonstelling in augustus en september?
Neem dan contact op met BOEM vzw of Croxhapox
BOEM vzw: info@kunst-en-zwalm.be of 0484 93 10 90 (Lily Van Glabeke)
Croxhapox: anyuta@croxhapox.org, samira@croxhapox.org, remigios@hotmail.com