[ARCHIEF] Kunst & Zwalm: het landschap met dat ietsje meer

[Tekst bij de editie 2017]

In 2015 herrees de kunstroute Kunst & Zwalm uit haar as. Waarna de nieuwe ploeg van lokale enthousiastelingen naarstig doorwerkte om de volgende editie vorm te geven. Curator Thijs Van Der Linden selecteerde de kunstenaars en samen met zijn team zocht hij locaties op een traject dat De Zwalm-rivier als leidraad neemt. Zaterdag 26 augustus opent Kunst & Zwalm 2017, om 11 uur, in de school Stella Matutina in Michelbeke (Groenstraat 15).

Op een wandeltraject van ongeveer 8 kilometer zijn interventies en werken te zien van een twintigtal kunstenaars uit de ruime regio. Ze plaatsen hun werk in het glooiende Zwalmse landschap, in een molen, een kapel, een café of een kerk. Onder de kunstenaars bevinden zich gevestigde waarden zoals Leo Copers, maar ook de minder bekende, jongere talenten verbazen met opmerkelijke interventies.

Aan het vertrekpunt Stella Matutina ontvangt de bezoeker voor 5 euro een routegids K&Z met de locaties en een toelichting bij de deelnemende kunstenaars. De route is gedurende het openingsweekend 26-27.8 alsook de eerste twee weekends van september te bezichtigen van 13 tot 19 uur. Naast de K&Z-route zijn er op vier extra locaties kunstenaars aan het werk te zien in de K&Z-kunstenaarsresidenties (te volgen op de K&Z website). Voor scholen werd er een educatief aanbod uitgewerkt.

De biënnale Kunst & Zwalm werd de eerste keer georganiseerd in 1997 en kan bogen op een lange traditie. Over de edities heen werd het gezelschap van deelnemende kunstenaars steeds internationaler, tot vzw Boem besloot terug te keren naar het bescheidener concept van de beginjaren.

Deze tweede editie met klein budget koos voor het thema [re]Publiek. Het belooft een beleving te worden om niet te vergeten. Met dank aan de gemeentebesturen van Zwalm, Brakel en Zottegem voor hun steun.